Story Problems

“Think Like A Lawyer”

While studying for the LSAT, my book recommends applying all the skills used in the test to real life. So here it goes:

(Answers at the end.)

Logical Reasoning Questions:

  1. Alhadji: I have always wanted to marry a white person and have white babies-we should marry!

What most weakens Alhadji’s argument?

a. I am not interested

b. But you already have a wife.

c. You already have children.

d. I have a rare medical condition that has destroyed my womb and cannot have children.

e. You cannot afford me.

 

  1. Alhadji: I don’t have 25 CFA to buy water-give me money!

All would weaken Alhadji’s argument EXCEPT:

a. He then buys a chicken for 3000 CFA

b. He is wearing a fancy boubu (~65000 CFA)

c. He owns multiple cows (~10000 ea.)

d. He pays to eat some fish for 2000 CFA

e. He is sitting by the side of the road.

 

  1. Alhadji: We should marry!

Me: How many wives do you already have?

Alhadji: 4.

Me: Ah! Ah! You’re finished, no?

What is the principle that best supports the above?

a. A Muslim man may have no more than four wives.

b. A Muslim man must have four wives.

c. A Muslim man can have four wives.

d. It is important to check for other wives before accepting a marriage proposal.

e. One should not marry a man with four wives.

 

  1. In order to justify asking for its annual budget, Peace Corps has recently focused on data collection and implemented new procedures. These procedures involve forms that collect participant’s name, age and other relevant information. With these sheets, data collection will be more efficient and accurate.

A flaw in the argument can be described as:

a. Presupposes what it seeks to establish

b. Overlooks the possibility that many people in village are illiterate and do not know their age

c. Relies on the ambiguity of the term “data collection”

d. The evidence undermines the conclusion

e. Mistakes correlation for causation

 

  1. Most cars seat only five people. Yet most cars on the Tibati-Ngaoundal route easily transport over ten people each trip.

What best explains the apparent paradox?

a. People do not use seats.

b. The cars drive really fast.

c. Most people sit two to a seat or on each other’s laps.

d. People are really skinny here.

e. People do not use seat belts.

 

  1. Man on the street, talking on the phone: “Madame! This man says he knows you.” *thrusts phone at me*

Me: Hello? Who is this?

Man on phone: Ismali

Me: ???

Man on phone: Ismali…we were in a car together in December. You do not remember me?

Me: No…

Ismali’s argument follows logically if what is assumed?

a. I was in a car last December with a man named Ismali

b. There is an Ismali in my region

c. I was in a car in December

d. I remember everyone that I meet on public transportation

e. I have a bad memory for names

 

Analytical Reasoning Questions:

PCV Jess has six activities that can be done today—laundry, cleaning, visiting Jeannette, meeting with the women, visiting neighbors, and eating lunch—within the following restrictions:

Jeanette will be visited directly before any meeting with the women because otherwise it will be impossible to mobilize the women.

If neighbors are visited third, they will give copious amounts of couscous and sauce and so she will eat lunch with the neighbors.

Laundry, if done, is always first.

If she cleans her house, it will be immediately after laundry.

  1. What is an acceptable order of PCV Jess’ activities?

a. LCEVMJ

b. EJMVLC

c. JMLCVE

d. LCEVJM

e. LCVJME

 

  1. If it rains, forcing PCV Jess to cancel laundry and the meeting with the women, what is an acceptable order of activities?

a. LCE

b. VEJ

c. CEL

d. EJM

e. CJM

 

  1. What order of activities CANNOT be true?

a. Jess does absolutely nothing all day.

b. She only visits Jeannette and eats lunch.

c. She only visits the neighbors and eats lunch.

d. She only cleans her house and eats lunch.

e. She only does laundry and cleans her house.

 

Reading Comprehension Questions: 

It is not uncommon to see women breastfeeding in public here in Cameroon. In fact, at this point in my service, it seems stranger that it is so tabooed in the United States, especially after knowing all its benefits.

Although some women do not start breastfeeding the day of birth, this is due to a misconception that is potentially harmful to the baby. The first milk of a woman produces for her baby, the colostrum, may be strange in color—causing some to think it is tainted—but is actually very rich in nutrients and antibodies. The milk is so rich, that some even call it the baby’s “first vaccine.”

 

  1. What can be inferred from the passage?

a. Breastfeeding is illegal in the United States.

b. Breastfeeding is mandatory.

c. Breastfeeding is better than vaccines.

d. Some women do not give their babies their colostrum.

e. All women breastfeed.

 

  1. What is the author’s purpose in including the quote at the end of the second paragraph?

a. To quote an expert opinion

b. To emphasize the nutrients in the colostrum

c. To emphasize the importance of the colostrum

d. To highlight the importance of breastfeeding

e. To highlight the importance of vaccines

 

Answers:

1. D; 2. E; 3. A; 4. B; 5. C; 6. D.

1. D; 2. B; 3. D.

1. D; 2. C.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s